Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ



   Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα απ’ τις δηλώσεις του υπουργείου σχετικά με την διαδικασία απαλλαγής απ’ τα  Θρησκευτικά η ΕΛΜΕ Φλώρινας διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις και προβληματισμούς:
1.          Κατ’ αρχήν θεωρεί ότι τα ζητήματα σεβασμού της ελευθερίας της συνείδησης και ανεξιθρησκίας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.
2.          Αναρωτιέται όμως ταυτόχρονα εάν αυτές οι δηλώσεις δίνονται στη λογική του πολιτικού εντυπωσιασμού, εάν αποτελούν καρπό σοβαρού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και αν το συγκεκριμένο θέμα     είναι αυτό το που ΠΡΩΤΙΣΤΑ βασανίζει την παιδεία μας τη δεδομένη χρονική στιγμή ή απλά μας απομακρύνει  απ’ τα πραγματικά προβλήματα του χώρου (όπως η δυσλειτουργία πολλών σχολικών μονάδων λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση κλπ.)
3.          Συμμερίζεται την αγωνία των συναδέλφων ΠΕ01 για τις συνέπειες στις συνθήκες εργασίας τους - απ’ το ενδεχόμενο μειωμένου ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα, πραγματικού ή εικονικού που θα εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητές τους.
4.          Αναρωτιέται για το κατά πόσο όλο αυτό αποτελεί απλά το πρώτο βήμα  ενός γενικότερου σχεδιασμού που θ’ αγκαλιάζει στο μέλλον και άλλους κλάδους μαθημάτων – μέσα απ’ την απαλλαγή των οποίων – ευκολότερα θα προωθηθούν και εξυπηρετηθούν άλλες πρακτικές π.χ. αναγκαστικές μετακινήσεις κλπ.

5.          Καλεί τα μέλη της ΕΛΜΕ κλάδου ΠΕ01 – ως πλέον αρμόδιους - να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το περιεχόμενο και την φύση του μαθήματος των Θρησκευτικών