Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Επισήμανση προβλημάτων (05-10-2015)

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

05-10-2015

Επισήμανση προβλημάτων


Η ΕΛΜΕ Φλώρινας παρακολουθώντας με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης προχωρά στην επισήμανση των παρακάτω προβλημάτων του κλάδου.
Είναι αλήθεια ότι η χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Χιλιάδες τα κενά στα σχολεία, ακόμα και σήμερα, έναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, που έχουν βέβαια σχέση με τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών καθώς και την προχειρότητα που επέδειξε το κράτος στο ζήτημα της πρόσληψης των αναπληρωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν και δεύτερη αίτηση λόγω γραφειοκρατικής αβλεψίας και ανευθυνότητας.
Πρέπει επίσης να τονιστούν ιδιαίτερα η αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των σχολείων λόγω των οικονομικών περικοπών, η μισθολογική καθήλωση κυρίως των νεότερων συναδέλφων, οι σοβαρότατες δυσκολίες στις μετακινήσεις μαθητών σε δυσπρόσιτα και απομονωμένα σχολεία, η τραγική κατάσταση στον χώρο της ειδικής αγωγής με την ολοκληρωτική έλλειψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού καθώς και η ζοφερή πραγματικότητα από την εφαρμογή του μνημονίου.   
Συγκεκριμένα η στοχοθεσία του μνημονίου στον εκπαιδευτικό χώρο επικεντρώνεται άμεσα στην μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, πάντοτε όμως σε συνάρτηση με τις δεξιότητες-επιδόσεις του προσωπικού στην αξιολόγηση που θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης δημόσιας διοίκησης – και όχι με την συνολική αξιολόγηση των δομών της εκπαίδευσης, στον εκσυγχρονισμό και επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσα απ’ τα οποία θα διευρυνθεί η απλήρωτη μαθητεία-εργασία στους μαθητές ΕΠΑΛ – ΙΕΚ – ΣΕΚ και μεσοπρόθεσμα σε μια σειρά μέτρων, τα οποία όμως ισοπεδώνουν οτιδήποτε έχει απομείνει όρθιο σε μια καθημαγμένη εκπαίδευση (όπως για π.χ. οι συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση του ορίου των μαθητών ανά τμήμα, η αύξηση ωραρίου, ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.)


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Φλώρινας δηλώνει ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο κρατώντας γερά στα χέρια μας το αγαθό της παιδείας, τις ανάγκες αλλά και την αξιοπρέπειά μας.


ΔΣ ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ