Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για τη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, της 14 Μαρτίου 2015 (17-03-2015)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ  ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΑΘΗΝΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ2015
                            
1.    Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΟ. Κυρίως αναφέρεται σε παλιότερες αποφάσεις Συνεδρίου και Γ.Σ. Προέδρων ως πλαίσιο και αποφασίζει δράσεις και κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

2.    Ανακοίνωσα στην συνέλευση τα βασικά που συζητήσαμε στην Γ.Σ. ΕΛΜΕ Φλώρινας στις 12/3 – για την κατάσταση στην παιδεία, τα θετικά μηνύματα από την νέα κατάσταση, τις ανησυχίες για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, την επιμονή μας να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας με λογική σειρά και χρονοδιαγράμματα, και ότι η συλλογικότητά μας παραμένει στις επάλξεις με προτάσεις, απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Ανέφερα την ανάγκη άμεσου διαλόγου και προτάσεων από τη βάση και την οργάνωση θεματικών συζητήσεων άμεσα – για στελέχη, γενικό λύκειο, ΕΠΑΛ, διορισμούς, κ.α. Πρότεινα τη θέση της γενικής συνέλευσης για ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,  την αλλαγή πλαισίου επιλογής τους, την προσωρινή – εφ όσον δεν αλλάξει έγκαιρα το πλαίσιο έγκαιρα – εκλογή για ένα χρόνο από τους συλλόγους διδασκόντων των Διευθυντών και την άμεση ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, την ανάγκη ύπαρξης Περιφερειακών Δντων, την αλλαγή του μισθολογίου με την κατάργηση των βαθμών και την ομαλή εξέλιξη κλιμακίων και σε πρώτη φάση την ενίσχυση των μισθών των κατώτερων βαθμών, την επαναφορά ωραρίου, την μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την επιστροφή των απολυμένων όλων στις θέσεις τους κ.α. Επίσης  σε συζητήσεις με άλλους προέδρους και ΟΛΜΕ και Αιρετούς, μας απασχόλησαν και άλλα θέματα όπως οι αναθέσεις μαθημάτων, ο τρόπος επιλογής στελεχών, τα αναδρομικά και όσα χρωστάει η πολιτεία σε ΠΔΣ κλπ, η αναγνώριση εκπαιδευτικής ή δημόσιας προϋπηρεσίας για ωράριο και συντάξιμα, ο χρόνος αίτησης για σύνταξη, μεταθέσεις και αποσπάσεις και κενά, σχολικές εκδρομές κ.α.

3.    Από την ενημέρωση του Προέδρου της ΟΛΜΕ στο σώμα και των αιρετών σταχυολογώ τα παρακάτω:
·           έχουμε θετική εξέλιξη για διαθεσιμότητες και απολυμένους– επαναφορά στις οργανικές τους  θέσεις (όσοι το επιθυμούν) και επανίδρυση τομέων ΕΠΑΛ- ερωτηματικό για το αν καταβληθούν τα χρήματα που έχασαν ως τώρα και το συνταξιοδοτικό για το χρόνο τους σε διαθεσιμότητα.
·           Αξιολόγηση: έχουμε σταμάτημα κάθε διαδικασίας και πλατφόρμας. Αναμένουμε και  κατάργηση του όλου νομικού πλαισίου της όπως  μας υποσχέθηκε το υπουργείο. Η έννοια αποτίμησης εκπαιδευτικού έργου είναι θολή και θα πρέπει να προηγηθεί ευρεία  συζήτηση.
·           Κατάργηση τράπεζας θεμάτων και αλλαγή τρόπου προαγωγής μαθητών έγινε. Αναμένουμε κατάργηση του νόμου 4186 για νέο λύκειο , ΕΠΑΛ, μαθητεία κλπ .
·           Πειθαρχικό: αναμένεται άμεσα αλλαγή διατάξεων περί του τι είναι αναξιοπρεπής συμπεριφορά, αντικατάσταση δικαστικών στα συμβούλια και μετατροπή της άμεσης αργίας σε δυνητική. Ακύρωση των ως τώρα τιμωριών. Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης. Αναμένεται και η επιστροφή συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.
·           Δεν έχουμε θετική απάντηση σε ζητήματα που άπτονται οικονομικών διεκδικήσεων όπως ωράριο, μαθητές ανά τμήμα, αναπροσαρμογή μισθολογίου και ενίσχυση νέων συναδέλφων στα οποία θα επιμείνουμε,  δώρα, λιγότεροι διορισμοί απ ότι απαιτείται,
·           Συζητείται ο τρόπος διορισμού. Το θέμα των μετατάξεων που έγιναν.

4.    Οι τάσεις που επικράτησαν στις ομιλίες παρατάξεων ή προέδρων ΕΛΜΕ – δεν αναφέρω από ποιους – ήταν:  η καλή αρχή σε μερικά σημαντικά ζητήματα αλλά ανάγκη συνέχισης των δράσεων μας για τα υπόλοιπα αιτήματα, η ναι μεν αλλά τακτική του υπουργείου, ότι με την πολιτική στην Ευρώπη δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει, ότι δεν έχουμε πολλά θετικά ικανοποιητικά μέτρα ή μη ολοκληρωμένα, ότι παραδόθηκε η κυβέρνηση και άρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υποχωρήσεις της, ότι πρέπει να τονίζονται όσα επιτυγχάνουμε ώστε να ξέρουμε τι μπορεί ο αγώνας να φέρει και να είμαστε έτοιμοι και γι άλλες διεκδικήσεις κλπ.

5.    Είναι σημαντικό ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ να συζητήσουμε στη βάση του κλάδου – γενικές συνελεύσεις, συλλόγους κ.α. – τα θέματα τα οποία απαιτούν κάποιο χρόνο και είναι μεγάλα, και εν όψει του συνεδρίου της ΟΛΜΕ αλλά και ως προτάσεις προς ΟΛΜΕ και Υπουργείο στο πλαίσιο του διαλόγου που δεσμεύτηκε ότι θα γίνει.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015