Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστολή για την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης (16-09-2014)

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Γραφεία ΔΔΕ Φλώρινας

ΚΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ                 

531 00 Φλώρινα                                


http://elme-florina.blogspot.gr/

Ημερομηνία: 16 / 9 / 2014




ΠΡΟΣ:

κ.  Υπουργό Παιδείας


ΚΟΙΝ:

·        Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
·        ΔΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
·        ΟΛΜΕ


Θέμα:    Αναγνώριση ενσήμων πρακτικής άσκησης
                  
Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

          Δημόσιοι Υπάλληλοι που είχαν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση (ως σπουδαστές ΑΣΕΤΕΜ και ΤΕΙ), εντάχθηκαν πριν από πολλά χρόνια στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων (πριν από το 1993), αφού αναγνωρίζονταν, τόσο από την Υπηρεσία που εργάζονταν όσο και από το ΙΚΑ, τα ένσημα που είχαν αποκτηθεί κατά την πρακτική άσκηση.
Πολύ αργότερα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επικαλούμενο νόμο του 1995 (νόμος 2320/1995) αναφέρει ότι: «οι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο μετά την 1-1-1993 και πριν από την ημερομηνία αυτή είχαν μεν ασφαλισθεί στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, αλλά μόνο για ασθένεια ή επαγγελματικό κίνδυνο (κλάδος ατυχήματος) και όχι για κύρια σύνταξη, θεωρούνται νέοι ασφαλισμένοι (υπάγονται δηλαδή στο ισχύον μετά την 1-1-1993 ασφαλιστικό καθεστώς)…».
Δηλαδή, τα ένσημα της πρακτικής άσκησης παύουν ξαφνικά να συνυπολογίζονται για την συνταξιοδότηση του υπάλληλου, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι υπάλληλοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά στις εισφορές μεταξύ των παλιών και νέων ασφαλισμένων. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία προχωρά σε παρακράτηση του 10% του μισθού τους, μέχρι να καταβληθεί το ποσό που θεωρεί ότι οφείλουν να πληρώσουν. Το ποσό αυτό για ορισμένους υπαλλήλους φτάνει σύμφωνα με καταγγελίες και τα 12 χιλιάδες ευρώ.
Ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από την αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης για τους ασφαλισμένους στον Ιδιωτικό Τομέα (πρώην ΙΚΑ). Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθμόν 44/5-9-1994 του ΙΚΑ (αριθμός πρωτοκόλλου ΑΟΟ/1102) τα ένσημα της πρακτικής άσκησης των οποίων  λαμβάνονται κανονικά υπόψη και όσοι είχαν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση πριν το 1993, εντάσσονται στο καθεστώς των παλαιών ασφαλισμένων.

ΖΗΤΑΜΕ:
·       την πλήρη αναγνώριση από την κυβέρνηση της πρακτικής άσκησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ασφαλιστικά, προϋπηρεσία), πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
·      να μην προχωρήσει σε καμία περικοπή στο μισθό τους, να καλυφθούν από το Κράτος οι όποιες διαφορές.
·    να σταματήσει κάθε διαδικασία παρακράτησης μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους, που εντάχθηκαν σε καθεστώς «νέου ασφαλισμένου» μετά την μη αναγνώριση των ενσήμων της πρακτικής άσκησης


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Μπουντουλούλης Ευάγγελος            Μούλελης Ηλίας