Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Φλώρινας για την πληροφορική στο Νέο Λύκειο

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Φλώρινας (16-03-2011)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Όπως έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας σχεδιάζεται η κατάργηση των μαθημάτων της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού “οι μαθητές ξέρουν να πατούν τα πλήκτρα” γι' αυτό στο “ψηφιακό σχολείο” “η πληροφορική δεν θα είναι πια ένα μάθημα”. Έτσι, ενώ το Νέο Λύκειο προβάλλεται ως το σχολείο των επιλογών, στην πραγματικότητα θα στερεί από τους μαθητές ακόμα και τις επιλογές που έχουν τώρα! Από την άλλη, το υπό εξέλιξη έργο του “ψηφιακού σχολείου” που πανηγυρικά παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, απλώς παρέχει τα βιβλία του ΟΕΔΒ σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ η βοήθεια που προτείνει στους υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων με τη βοήθεια του κιμωλιοπίνακα!

Η ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ  :

1.      Η πληροφορική είναι μια αυτόνομη επιστήμη απαραίτητη για την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου και την επιβίωση σε αυτόν. Η απόκτηση στέρεων γνώσεων πληροφορικής (και όχι δεξιοτήτων πληκτρολόγησης) είναι απαραίτητη για όλους τους νέους εργαζόμενους, επιστήμονες ή τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων. Δεν νοείται η διδασκαλία της πληροφορικής να περιοριστεί σε ένα μονόωρο μάθημα μόνο στο Γυμνάσιο.
2.      Η Πληροφορική πρέπει να εμπλουτίζει την εμπειρία των μαθητών. Η χρήση υπολογιστών αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ως μέσο για την υλοποίηση σύγχρονων διδακτικών πρακτικών και με αυτό τον τρόπο δρα συμπληρωματικά στο έργο του εκπαιδευτικού. Ωστόσο, το ψηφιακό σχολείο που βλέπουμε να υλοποιείται ενισχύει τον θεωρητικό τρόπο διδασκαλίας αφού στοχεύει στην κατάργηση των βιβλίων και την αντικατάσταση της διδασκαλίας με βιντεοσκοπημένες παραδόσεις. Το ψηφιακό σχολείο συνδέεται με την προμήθεια ακριβού εξοπλισμού, διαδραστικών πινάκων, λαπτοπ, κλπ, αλλά στην πραγματικότητα η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται. Το “πρώτα ο μαθητής” μεταλλάχτηκε στο “πρώτα ο προμηθευτής”.

ΛΕΜΕ

Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων πληροφορικής στο Νέο Λύκειο. Αναβάθμιση του ρόλου της πληροφορικής και στήριξη των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
Όχι στον τραγέλαφο των ψηφιακών βοηθημάτων. Πραγματικά σχολεία, βιβλία και καθηγητές για όλα τα παιδιά.

Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Σχετικό ψηφίσματα της ΠΕΚΑΠ (20-03-2011)
Επιστολή της ΠΕΚΑΠ στον Πρωθυπουργό (02-02-2011)