Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.

 Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-5-2017, που αφορά τις εγγραφές μαθητών και τη δημιουργία τμημάτων για το σχολικό έτος 2017-2018 αναφέρει ρητά πως οι ΔΔΕ θα πρέπει ως τις 10/7/2017 να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2017-2018 σε όλες τις δομές της ΔΕ. Η εγκύκλιος αυτή κατά την εκτίμησης μας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ. Άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο με πρόσφατη εγκύκλιό του, που αφορά τις εγγραφές των μαθητών/-τριών των ΕΠΑΛ και τη δημιουργία τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, προβλέπει πως η δήλωση προτίμησης για τα ΕΠΑΛ θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά.
  Η μεροληπτική και σε βάρος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης πρόβλεψη αυτή οδηγεί:
§                     Σε ένα αδιευκρίνιστο πολύπλοκο τρόπο εγγραφής
§                     Σε πλημμελή διαδικασία ενημέρωσης, το βάρος της οποίας πέφτει μοιραία στους συναδέλφους και τα στελέχη των ΕΠΑ.Λ.
§                     Στον αποκλεισμό όσων γονέων δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή πρόσβαση σε Η/Υ, αφού για να εγγραφείς πρέπει να έχεις λογιστή, να είσαι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης και να έχεις κωδικούς εισόδου στο taxis.
§                     Στο διαχωρισμό των δύο τύπων Λυκείου και την κατηγοριοποίηση των μαθητών, αίροντας την αρχή της καθολικότητας - που το ίδιο Υπουργείο με έμφαση διακήρυττε ως τώρα.
§                     Στην κατάργηση τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. (πρακτικά είναι αδύνατο να δημιουργηθεί Α’ Τάξη στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. – έως πέρυσι οι εγγραφές τον Σεπτέμβριο)
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί:
§                     την άμεση απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου,
§                     Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο , τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
§                     Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

§                     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και Ομάδων Προσανατολισμού.