Διεύθυνση : ΔΔΕ Φλώρινας - Κτίριο ΑΔ Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας - ΤΚ 531 00


Πρόεδρος : Μούζα Βασιλική (τηλ. 6972609969)
Αντιπρόεδρος :Μελισίδου Ζαφειρειώ
Γ.Γραμματέας : Νικολάου Νικόλαος (6932428401)
Ταμίας :Λαζαρίδου Μαρία
Οργ. Γραμματέας : Πυργιλής Παντελεήμων
Μέλη: Φωτιάδου Χριστίνα , Κοσκοσά Παρασκευή


Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Επιστολή της ΕΛΜΕ Φλώρινας για τη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (12-03-2012)

ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Γραφεία ΔΔΕ Φλώρινας

ΚΤΙΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ                  

531 00 Φλώρινα                                
Τηλ. 23850-23942, 28287

e-mail:  cbamn@sch.gr

http://elme-florina.blogspot.com/ 

Ημερομηνία: 13 / 03 / 2012




ΠΡΟΣ:

κ.  Υπουργό Υγείας


ΚΟΙΝ:

·        ΥΠΑΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
·        Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
·        ΔΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
·        ΟΛΜΕ



Θέμα:  Δραματική υποβάθμιση τα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
                  
Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δύο μήνες τώρα με τη νέα οργάνωση της κοινωνικής μας ασφάλισης μέσω του ΕΟΠΥΥ μπορεί να περιγραφεί ως πλήρης χρεοκοπία του -ήδη προβληματικού- κοινωνικού κράτους. Ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, αναγκαστική προσφυγή του ασφαλισμένου σε γιατρούς μη συμβεβλημένους για εξετάσεις ή συνταγογραφία με το ανάλογο τίμημα, συμμετοχή του ασφαλισμένου στις εργαστηριακές εξετάσεις,  αύξηση νοσηλίων και στα δημόσια νοσοκομεία, γενικότερα μετακύλιση των εξόδων για την υγεία στα λεηλατημένα εισοδήματά μας.
Την τραγική κατάσταση που βιώνουμε μπορεί κανείς να την καταλάβει από το σημαντικό στοιχείο ότι για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ και ήταν ήδη ελλιπής!          
                 Την ίδια στιγμή οι εξευτελιστικές αποζημιώσεις, το όριο επισκέψεων ανά εβδομάδα και ανά μήνα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Υγεία, καθώς επίσης οι καθυστερημένες καταβολές των οφειλομένων από το κράτος και η αναλγησία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας οδήγησαν τους γιατρούς όλης της χώρας να σταθούν απέναντι και να μη συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της  κατάστασης και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, με δική του ευθύνη, στον χώρο της Υγείας.

- Απαιτούμε την άμεση ρύθμιση όλων των δυσλειτουργιών που στερούν από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα της Δημόσιας – Δωρεάν Υγειονομικής Κάλυψης.
 -  Καταγγέλλουμε την αναντιστοιχία των ασφαλιστικών εισφορών μας (για τον ΕΟΠΥΥ πληρώνουμε εισφορά πέρα από το ποσό που πληρώνουμε για Υγειονομική περίθαλψη) και ασφαλιστικών παροχών του ΕΟΠΥΥ. 
- Αντιδρούμε στην συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών βασικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων στο χώρο της Υγείας.
- Ζητάμε την άμεση καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους γιατρούς. Την αναμόρφωση του τιμολογίου των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε ένα ρεαλιστικό κοστολόγιο σύμφωνα και με το πραγματικό κόστος ζωής.
- Ζητάμε να συμπεριληφθούν όλες οι σημαντικές ιατρικές εξετάσεις που εξαιρέθηκαν αυθαιρέτως από τον πίνακα των εξετάσεων που δικαιολογεί το Ταμείο μας.

Η πλήρης αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι κοινωνική απαίτηση και δικαίωμα.
 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Μπουντουλούλης Ευάγγελος                   Κολοκοντές Αργύρης